За диамантите

Стойността на диамантите се определя от четири основни техни характеристики – тегло ( карат ) , цвят , чистота и форма на обработка. Всяка една от тях се отчита и отразява в крайната цена, като няма по-важни от други, а определяща е съвкупността от показатели.Например по-голям диамант с повече включвания и дефекти може да бъде по-евтин от по-малък камък с по-голяма чистота.При по-големите диаманти всеки камък е придружен от сертификат, в който фигурира стойността на всяка една от тези характеристики.

Карат
Теглото на скъпоценните камъни се измерва в карати. като 1 карат е равен на 0.2 грама. Процесът по формирането на диаманта е много рядко срещано явление, а натуралният материал може да бъде намерен в много малко области. Това превръща шанса в откриването на голям камък още по-малък и рядък, а това го прави и по-скъп. От тук идва и увеличението на цената му спрямо размера. Между тегло и диаметър( големина ) на диаманта съществува определена зависимост , която приблизително би могла да се представи така:
diamonds_quantity

като водеща роля при оценката имат каратите, а не милиметрите.
Теглото не е единствения определящ параметър в стойността на диаманта.

Чистота

Под чистотата се разбира броя, позицията и големината на примесите, появяващи се по естествен път в диамантите. Колкото по-чист е скъпоценния камък, толкова повече светлина и блясък отразява той, и съответно толкова е по-скъп.Това до каква степен тези малки дефекти са видими, броят и размерите им определят критерия чистота на диаманта.

Чистотата е подредена в следната скала:

FL Абсолютно чист, без дефекти;
IF Чист, без вътрешни дефекти;
VVS1 Много много малки, едва забележими дефекти;
VVS2 Много много малки, трудно забележими дефекти;
VS1 Много малки, незначителни дефекти;
VS2 Много малки видими дефекти;
SI1 Многобройни, малки разсеяни дефекти;
SI2 Многобройни дефекти в това число едва видими с невъоражено око;
I1 Многобройни дефекти видими с невъоражено око;
I2 Големи дефекти видими с невъоражено око, прозрочни за преглед не по-малко от 60 % от страните на павилиона;
I3 Големи дефекти видими с невъоражено око, прозрочни за преглед по-малко от 60 % от страните на павилиона;Чистотата е важен фактор и има голямо значение за стойността на диаманта. Колкото диаманта е по-нагоре в скалата за чистота, толкова по-скъп е.Наблюдаването на дефектите е стандартизирано и се извършва с лупа с 10-кратно увеличение.


Цвят

Цветът на диамантите е един от най-важните параметри определящи стойността му. Тук най-общо важи правилото , че колкото по-безцветен е диаманта, толкова по-ценен е. Диамантите могат да бъдат намерени в голямо разнообразие от цветове - от напълно безцветни до леко жълти и кафяви. Има също и оцветени диаманти, например жълти, розови, зелени, сини, но те не се класифицират към другите. Диаманти, които притежават ярко изразени цветове се смятат за много редки, и се класифицират като една особенна група- “fancy diamonds”
Съществува така наречената професионална цветова скала GIA, която започва от D, минава през цялата азбука и свършва с Z.Цветовата спецификация на всеки камък се извършва от професионалист с помощта на цветови еталони - Master stones, сравнявайки ги с изследвания диамант. Диаграмата показва обхвата на цветните нюанси:

diamonds_type

Диаманти в обхвата D-F са безцветни, най-редки и следователно най- ценни. Тези от G-J са почти безцветни. Диаманти с цветове от K-M са бледо жълт цвят. Тези в цветовата гама S-Z са светло жълти. Диамантите от Z са жълто-кафяви и са с най-малка стойност.

При избиране на камък най-добре е да се наблюдава цвета на диаманта, когато не е обкован, защото някои обковки могат да придадат отенъци на камъка, особено тези от злато.
Важно е да запомним, че само цветът не е най-важния фактор и всичките четири правила трябва да са балансирани. Диамантът може да има перфектен цвят, но и някои несъвършенства, които намаляват стойността му

Форма

diamonds_form

Кръгъл диамант (Брилянт)

Това е най-традиционната и популярна от всички форми на диамантите. Приблизително 80% от всички естествени диаманти на пазара са кръгли. Кръглото сечение на диамната има точно 57 фасети. Кръглият диамант, обработен по идеалните параметри ще бъде най-красив и бляскав от всички форми на диамантите. Това е и причината кръглият диамант да е най-често поставян в солитер, да е най- желаната и търсена форма.

Багет

Формата е правоъгълна и е подходяща за тези, които искат по-продълговат камък. Обикновено тази форма се използва за камъни с по-малки размери, като се съчетават в бижу с камък с друга форма.

Овал

Равен, перфектно симетричен дизайн. Удължената форма придава ласкателна илюзия за дължина на ръката. Когато е добре срязан овалният диамант е с изключителен блясък.
Заради своята продълговата форма и извивка той е считан за много класически и елегантен диамант.

Маркиз

Продълговата форма със заострени краища, вдъхновена от прелестната усмивка на Маркиза дьо Помпадур и поръчана от Краля Слънце на Франция – Луи ХIV. Той поискал диамант, който да й подхожда.

Круша

Хибридна форма, съчетаваща най-доброто от формите овал и маркиз, наподобява повече искряща сълза. Принадлежи към тази категория диаманти, чийто дизайн най-добре отива на ръка с малки или средно дълги пръсти. Особено красива е, когато се използва за висулки, медальони или обеци.

Сърце

Основният символ на романтиката е всъщност крушовидно оформен диамант с цепнатина на върха. Умението на шлифовчика е решаващо за красотата на този профил. Трябва да се търси камък с равна форма и добре изразен контур.

PRINCESS

Това е втората по популярност форма след кръглите камъни. Той не показва максималната красота и блясък на диаманта поради неговете 4 ъгъла . Те позволяват светлината да се изгубва навън вместо да се отразява при формиране на блясъка.
Много производители се опитват да се преборят с това създавайки квадратна модификация с изтънени ръбове. Проблемът при тези опити е, че в действителност се разрушава красотата и елегантността с която се асоциира истинският квадратен диамант.

Радиант

Тази квадратна или правоъгълна форма комбинира елегантността на изумрудения образец с блясъка на кръглия дизайн.

Изумруд

Това е правоъгълна форма с отрязани ъгли. Известна е като стъпаловиден профил, понеже концентричните и широки, плоски повърхности наподобяват стъпала. Малките несъвършенства, следи от минерали и по-посредственият цвят са по-изразени в тази форма. Затова положете малко усилия да изберете камък с най-добри чистота и цвят.

Трилянт

Разработен първо в Амстердам, точният дизайн може да варира в зависимост от естествените характеристики на отделния диамант и от предпочитанията на шлифовчика. Може да бъде традиционна триъгълна форма със заострени ъгли или по-закръглена, с 25 фасетки в горната част, 19 в основата и изгладен ръб.

Формата на диаманта, неговата ширина, дълбочина, размер и позиция на фасетите определят яркостта на камъка. Дори и ако цвета и чистотата са перфектни, но диаманта не е оформен в добри пропорции то той ще бъде матов, без блясък и не особено привличащ окото.

Не бъркайте обработката с формата. Формата определя само общия облик, от нея не зависи непреходността на диаманта.Шлифоването е може би най-важният и най-трудният за разбиране критерий. Великолепието на диаманта зависи най-много от начина му на обработка.Съществуват 5 оценки за шлифоването: идеално, отлично, много добро, добро, лошо.

ID Ideal cut - идеално

VG Very good cut - отлично, много добро

G Good cut - много добро

F Fair cut - добро

P Poor cut - лошо

diamonds_quality